Είμαι καλά όταν τρώω σωστά

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Βασικός σκοπος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν ζητήματα υγείας και διατροφής. Το παραπάνω πρόγραμμα προσεγγίστηκε διαθεματικά, ώστε μέσα από όλους τους τομείς να αποκτήσουν οι γονείς και τα παιδιά μια ολόπλευρη γνώση σχετικά με τα θέματα  διατροφής. Στη συνέχεια, θα παρατεθούν ενδεικτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε κολλάζ με τις ομάδες τροφίμων ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία των δοντιών. Για αυτή τη δραστηριότητα χρειάστηκαν δύο μεγάλα χάρτινα δόντια (ένα υγιές και ένα χαλασμένο) και εικόνες από όλες τις κατηγορίες τροφίμων Προηγήθηκε συζήτηση σχετικά με τις εικόνες και μετά το κάθε παιδί επέλεγε την εικόνα και την κολλούσε στο κατάλληλο δόντι. Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν ένα αυτοσχέδιο Κουκλοθέατρο με τίτλο «Ο Κωστάκης και τα φρούτα», σκοπός του οποίου ήταν μέσα από διασκεδαστικό και παιχνιδιώδη τρόπο οι μαθητές να αντιληφθούν την αξία των φρούτων στην καθημερινότητα τους. Στην τρίτη δραστηριότητα οι μαθητές κλήθηκαν να ταξινομήσουν τα φρούτα με κριτήριο το χρώμα τους και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να μετρήσουν τα φρούτα της κάθε ομάδας-χρώματος. Για την υλοποίησης της χρειάστηκαν φύλλα γλασσέ σε διάφορα χρώματα και πλαστικά τρισδιάστατα φρούτα. Το κάθε παιδί διάλεγε το φρούτο και έκανε την αντιστοίχιση με το ίδιο χρώμα γλασσέ.

Η τέταρτη δραστηριότητα περιελάμβανε κατασκευή λαχανικών, μέσα από την οποία οι μαθητές πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και χρώματα αναπτύσσοντας έτσι τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Τα υλικά ήταν κανσόν χαρτόνια Α4, πινέλα , τέμπερες, ξύλινα χρώματα, χαρτόνια γκοφρέ, ποπ κορν, με σκοπό να κατασκευάσουμε λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, καλαμπόκια. Τέλος, με αφορμή την επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη για την παρακολούθηση του θεατρικού «Ο πελώριος Κροκόδειλος»  δημιουργήσαμε ένα βιβλίο με ζώα από δημητριακά με τίτλο «τα ζώα της Ζούγκλας»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>